Kurusıkı Nedir


Kurusıkı Tabanca nedir?

Kurusıkı tabanca sözlük anlamı olarak içinde saçma ve kurşun bulunmayan, barutla sıkıştırılmış fişek dolgusudur. Genel herkes tarafından bilinen anlamı tabancanın sadece ses yapması amacıyla kullanılan, korkutma amacı taşıyan ağzı kapalı tabancadır. 5729 sayılı kanuna göre ise kurusıkı tabanca ses ve gaz fişeği atabilen silahları ifade eder. Ölümcül bir etkisi bulunmamaktadır. Savcılıktan veya E devlet üzerinden alınan sabıka kaydı ile av malzemeleri satan yerler veya online olarak kampseti.com gibi güvenilir sitelerden alabilirsiniz.

Kurusıkı Tabanca ile Gerçek Silah Farkı

Kurusıkı tabanca daha çok ses çıkarması için kullanılan herhangi bir zararı bulunmayan ağzı kapalı silahlardır.Kurusıkı mermi olarak içinde barut bulunan mermilerden kullanılmıştır. Merminin içinde çekirdek yoktur,patlama için ucunda plastik vardır. Barut hakları saklıdır ve kesinlikle değişiklik göstermez. Gerçek silahla şekil ve ağırlık olarak birbirine çok benzemektedir. Gerçek tabanca emniyet kilidi dahil her şeyi kurusıkı tabancada bulunmaktadır.  Kurusıkı tabancada ruhsat gerekmez. E devletten veya adliyeden aldığınız sabıka kaydı(adli sicil kaydı) ile av bayilerinden alabilirsiniz. Yalnız sabıka kaydınızda herhangi bir sabıka olmaması gerekiyor. Tabi almak için 18 yaşını doldurmuş olma şartı vardır. 18 yaşından küçükler kesinlikle alamaz. Ses tabancası gerçeğe benzediği için caydırı etki yapabilir.Gerçek tabanca alırken birtakım prosedürler gerekmektedir ve herkes gerçek silah alamaz. Belli başlı meslekdekiler alabilirler. Örneğin kuyumcu, avukat gibi kişiler belli bir mazeret kapsamında olan kişiler alabilmektedir. Senelik belli vergileri de bulunmaktadır. Fakat kurusıkı tabanca senelik herhangi bir vergisi yoktur. Emniyet kayıt işlemleri ücretsizdir. Almak içinde gerçek tabanca gibi çok belgeye ihtiyaç yoktur. Kurusıkı tabanca da olsa tüm kullanıcıların kullanırken ve kullanmadan önce bilinçli olmalarını tavsiye ederiz.


Kurusıkı Tabanca Hakkında Kanun

Kurusıkı tabanca 5729 sayılı kanun hükümlerine göre düzenlemiştir. Kanun hükümlerine göre;

  • Kurusıkı tabancayı satın veya devir alanların bir ay içerisinde adli sicil belgesi ile birlikte mülkî amirliğe müracaat etmesi zorunludur. 
  • Kurusıkı silahın taşınması yasaktır. 
  • Kurusıkı silah her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılamayacak şekilde, boş olarak kutu içerisinde nakledilebilir. 
  • Bu silah Ateşli silahlarla işlenen veya 6136 sayılı Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar ile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olanlara satılamaz. 
  • Kurusıkı tabanca 18 yaşından küçüklere satılamaz. 
  • Silah üzerinde tadilat yapmak yasaktır.


KURUSIKI TABANCA ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar

Popüler Yayınlar